Subiect "pensie anticipata" Deschis de zidarita mihai la data: 01/25/2010 4:38am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie anticipata
Scris de: zidarita mihai la data: 01/25/2010 4:38am
Gen:masculin
Data nasterii:19.01.1950
Stagiul de cotizare:31 ani si 6 luni
Alte date: Sunt inginer silvic, am lucrat 26 ani si 6 luni in grupa aII-a de munca (3,5 ani vechime) si 1 an si 6 luni am beneficiat de ajutor de somaj.
Intrebare: Pot iesi anticipat la pensie conform datelor prezentate?
Re: pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 01/26/2010 5:03am
Datele prezentate de dv contin multe neclaritati si ne obliga sa facem multe presupuneri si deci este posibil ca si raspunsul sa contina inexactitati.
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in gr de munca, in 19 ianuarie 2015 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001 iar dupa aceasta data s-a numit conditii deosebite.
Deci este posibil ca stagiul dv de gr II sa nu fie in totalitate inainte de 1 aprilie 2001 si deci este partial in gr II si partial in conditii deosebite
Pentru stagiul in gr II vi se acorda un spor de vechime de 3 luni pentru fiecare an complet in aceasta grupa, care se adauga la stagiu de cotizare. Avand in vedere cele de mai sus ramane sa calculati dv acest spor si probabil l-ati calculat avand in vedere vechimea pe care ati trecut-o in paranteza si care corespunde unui stagiu in gr II de 14 ani
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si cumulat eventual cu stagiul lucrat in conditii deosebite dupa aprilie 2001 realizati un stagiu in aceasta grupa de 26 ani pentru care beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 6 ani conform careia puteati iesi la pensie la limita de varsta la varsta de 59 ani, adica din 19 ianuarie 2009 daca indepliniti si conditia ca stagiul de cotizare impreuna cu sporul pentru stagiul in gr II, cu stagiul asimilat pentru perioada de somaj si eventual pentru stagiul militar, sa depaseasca stagiul complet de cotizare de 35 ani.
Pensie anticipata partiala puteati cere cu o anticiparea de 5 ani adica din 19 ianuarie 2010 daca deasemeni aveti stagiul total de cotizare plus sporuri sa depaseasca 35 ani si este avantajoasa sa o cereti numai daca ceeace am calculat noi pentru stagiul in grupa de munca nu este valabil din cauza ca cele presupuse de noi sunt inexacte.
Daca in anul 2010 (aceasta este parerea noastra) se va adopta noua lege a pensiilor unitare si vor ramane prevederile din proiect atunci datele de mai sus nu se modifica ci se majoreaza diminuarea pensiei anticipata partiala.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1