Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am primit recalcularea pe baza adeverinței depuse din 2021 și am o nelămurire cu privire la calculul punctelor pentru perioada de șomaj anterior datei de 01.04.2001.
Am cerut și primit toate documentele privind calculul pensiei mele, dar în punctajele lunare apar puncte mai mici, de exemplu în 1998 în noiembrie și decembrie am în carnetul de muncă șomaj 626974 lei; SMB(noiembrie 1998)=1506330 lei, SMB(decembrie)=1756071 lei.
Ce au luat în calcul de au scris punctajele următoare:
-noiembrie 1998:0.22461puncte;
-decembrie 1998:0.19931puncte.
Menționez că din calculul meu au rezultat 0.41623puncte în noiembrie și 0.35703 puncte în decembrie , iar același calcul este pentru 13 luni de șomaj pe timpul a 3 ierni între anii 1998÷2001, lucrând în construcții de poduri.
Eu am împărțit indemnizația de șomaj lunara înscrisă în carnetul de muncă la Salariul Mediu Brut. lunar pe economie.
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Am primit recalcularea pe baza adeverinței depuse din 2021 și am o nelămurire cu privire la calculul punctelor pentru perioada de șomaj anterior datei de 01.04.2001.
Am cerut și primit toate documentele privind calculul pensiei mele, dar în punctajele lunare apar puncte mai mici, de exemplu în 1998 în noiembrie și decembrie am în carnetul de muncă șomaj 626974 lei; SMB(noiembrie 1998)=1506330 lei, SMB(decembrie)=1756071 lei.
Ce au luat în calcul de au scris punctajele următoare:
-noiembrie 1998:0.22461puncte;
-decembrie 1998:0.19931puncte.
Menționez că din calculul meu au rezultat 0.41623puncte în noiembrie și 0.35703 puncte în decembrie , iar același calcul este pentru 13 luni de șomaj pe timpul a 3 ierni între anii 1998÷2001, lucrând în construcții de poduri.
Eu am împărțit indemnizația de șomaj lunara înscrisă în carnetul de muncă la Salariul Mediu Brut. lunar pe economie.
Situatia dv este neclara in lunile mentionate,
In aceste luni ati mentionat suma inscrisa in carnetul de munca nu cea din adeverinta.Verificati daca in aceste luni ati primit plati compensatorii pentru care s-a platit CAS din bugetul asigurarilor de somaj, care nu sunt mentionate in adeverinta.
In aceste luni ati mentionat suma inscrisa in carnetul de munca nu cea din adeverinta.Verificati daca in aceste luni ati primit plati compensatorii pentru care s-a platit CAS din bugetul asigurarilor de somaj, care nu sunt mentionate in adeverinta.
la pensie :
Situatia dv este neclara in lunile mentionate,
Acele perioade nu sunt cuprinse în adeverințe, dar acum la recalculare pe baza adeverinței an primit și Punctajele lunare, când am ieșit eu in 2019 la pensie am primit odată cu decizia și celelalte documente ce au stat la baza calculului pensiei, dar nu și Punctaje lunare ci doar anuale.
Acum am văzut calculul, eu îmi făcusem deja un calcul pentru perioada 1991÷2001, perioadă în care era cuprinsa și aceasta de 1 an o luna, doar pentru trei ierni(cu întreruperi), din noiembrie 1998 până în 01.01.2001, dar care în adeverința erau excluse.
Atunci a fost șomaj pentru constructori iarna, dar tot pe legea 1/1991. Eu nu am găsit nicăieri un mod de calcul al punctelor pentru perioada de șomaj, fie înainte, fie după 01.04.2001.
Ce să înțeleg, că nu se ia toată suma trecuta int carnetul de muncă în calcul?
Asa cum precizati dv in noua lege a pensiilor nu exista precizari explicite in privinta modului de calcul a punctajului lunar pe perioada somajului inainte de 01 aprilie 2001.
La baza sugestiei noastre de a verifica varianta ca pe perioada somajului sa luati in calculul punctajelor lunare sumele primite ca plati compensatorii, pentru care s-a platit CAS din bugetul asigurarilor de somaj de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si care nu sunt mentionate in adeverinta eliberata de angajator sunt :
- Faptul ca perioada somajului inainte de 01 aprilie 2001 nu este considerata stagiu de cotizare contributiv.
- Art 87 alin (3) din noua leg a pensiilor prevede "Pentru perioadele in care persoana a beneficiat de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contributii de asigurari sociale din bugetul asigurarilor pentru somaj, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale".
La baza sugestiei noastre de a verifica varianta ca pe perioada somajului sa luati in calculul punctajelor lunare sumele primite ca plati compensatorii, pentru care s-a platit CAS din bugetul asigurarilor de somaj de catre Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca si care nu sunt mentionate in adeverinta eliberata de angajator sunt :
- Faptul ca perioada somajului inainte de 01 aprilie 2001 nu este considerata stagiu de cotizare contributiv.
- Art 87 alin (3) din noua leg a pensiilor prevede "Pentru perioadele in care persoana a beneficiat de plati compensatorii, pentru care s-a achitat contributii de asigurari sociale din bugetul asigurarilor pentru somaj, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza drepturile banesti lunare acordate care au constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale".
la pensie :
Asa cum precizati dv in noua lege a pensiilor nu exista precizari explicite in privinta modului de calcul a punctajului lunar pe perioada somajului inainte de 01 aprilie 2001.
Nu este vorba de plăți compensatorii, era doar întrerupere a activității pentru perioada de iarnă când nu se putea lucra la drumuri și poduri și eram trimiși în șomaj, cu vizarea carnetului de șomer lunar la AJOFM.
Am primit indemnizația lunară înscrisa in carnetul de muncă, iar când se făcea vremea buna , în martie sau aprilie eram pur și simplu chemați la muncă, unii, alții nu, astfel se făcea și trierea personalului.
Eu in programul de calcul am introdus indemnizația primită și apoi chiar mi-am făcut un calcul separat pe EXCEL.... Nu înțeleg de unde vin punctele înjumătățite, de aceea am făcut o petiție la CNPP, căci decizia mi-a ajuns prin email, posta făcând de la Timișoara până la 20 km la sat cca o lună, două.
De fapt și decizia am primit-o de la CJP TIMIS tot prin petiție la CNPP.