Subiect "calcul pensie" Deschis de Jana Baranga la data: 02/09/2010 1:26pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
calcul pensie
Scris de: Jana Baranga la data: 02/09/2010 1:26pm
Gen:F
Data nasterii:ian.1953
Stagiul de cotizare: 40 ani 11 luni
Alte date:
Intrebare:
Daca societatea prin disponibilizari colective acorda salarii compensatorii, aceste salarii intra la calcularea pensiei anticipate?
Re: calcul pensie
Scris de: la pensie la data: 02/15/2010 3:27am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in mai 2012 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 4 luni si stagiul complet de cotizare de 28 ani si 8 luni. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Puteti cere pensie anticipata (nediminuata) indeplinind ambele conditii : sa aveti varsta mai mare de 54 ani si 4 luni si stagiul de cotizare mai mare de 38 ani si 8 luni.
Salariile compensatorii sunt luate in calculul pensiei insa in moduri diferite in functie de contributia la fondul de pensii (CAS) platita pentru aceste salarii. Daca pentru ele plateste CAS si angajatul si angajatorul acestea sunt luate in calcul integral iar daca plateste CAS numai angajatul atunci sunt luate in calcul la nivel de o treime.
Astfel daca aceste salarii sunt platite ca prima in suma completa si intra in evidenta ultimei luni de activitate atunci se plateste CAS atat de catre angajator cat si de angajat si suma intra in intregime in calculul pensiei. Daca aceste salarii compensatorii se platesc lunar o anumita perioada de timp inainte de intrarea in somaj atunci se plateste CAS numai de catre angajat si intra in calculul pensiei numai cca o treime. Exista cazuri in care si in cazul al doilea prin ordonante angajatorul accepta sa plateasca CAS pentru aceste salarii si sunt luate in calcul integral la pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1