Subiect "Pensie la limita de varsta pentru munca in Romania si in Italia" Deschis de Popescu Zvetlana la data: 02/20/2010 2:57pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Pensie la limita de varsta pentru munca in Romania si in Italia
Scris de: Popescu Zvetlana la data: 02/20/2010 2:57pm
Gen:F
Data nasterii:27.01.1952
Stagiul de cotizare:29 ani in Romania si 8 ani in Italia
Alte date:
Intrebare:Care sunt demersurile pe care trebuie sa le fac, in Romania si in Italia pentru iesirea la pensie la limita de varsta?
Re: Pensie la limita de varsta pentru munca in Romania si in Italia
Scris de: la pensie la data: 02/24/2010 7:54am
In Romania
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 27 ianuarie 2011 la varsta standard de pensionare de 59 ani, stagiul complet de cotizare de 28 ani si stagiul minim de cotizare de 13 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Deasemeni in prezent aveti dreptul la pensie anticipata partiala (diminuata).
Daca doriti sa cereti pensie la limita de varsta trebuie sa intocmiti un dosar cu actele pe care le gasiti pe oricare din site-urile Caselor de Pensii tertoriale (pe Google CJP sau CNPAS).
Dosarul poate fi depus la Casa de Pensii de care apartine domiciliul dv. Daca aveti domiciliul in Italia procedura este mai complicata dar exista posibilitatea sa va adresati Casei de pensii din Italia la care ati cotizat pentru transmiterea pensiei din Romania la domiciliu din Italia. Mai multe informatii gasiti pe site-ul CNPAS la adresa http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
“Integrare Europeana”
Daca doriti sa cereti pensie anticipata partiala si doriti ca diminuarea pensiei sa fie mai mica atunci la dosarul de pensie atasati si un act care dovedeste stagiul de cotizare din Italia care va fi luat in consideratie numai ca vechime.

Nu cunoastem legislatia din Italia in domeniul pensiilor.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1