Subiect "Renuntare la pensie" Deschis de Ileana la data: 08/23/2010 9:04am
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Renuntare la pensie
Scris de: Ileana la data: 08/23/2010 9:04am
Gen:F
Data nasterii:05.05.1956
Stagiul de cotizare:31 ani
Alte date:
Intrebare:Sunt pensionata cu gradul 2 de invaliditate de mai mult timp. In prezent ma simt mai bine, si avand in vedere pensia mea care este f.mica, ma tenteaza sa incerc sa-mi iau o slujba, desi nu stiu acum daca asi fi sau nu in stare pt. o munca de 8 ore. Dar ma gandeam ( daca voi gasi ) sa caut o slujba cu o jumatate de norma, sau variante. Stiu bine ca in cazul meu (pensionare invaliditate gr.2 ) nu am drept de munca. Intrebarea pe care doresc sa v-o pun este urmatoarea: daca vreau sa renunt la pensia de invaliditate gr.2, pentru a-mi recupera cartea de munca de la casa de pensii in vederea angajarii, pot sa o fac ?? Revizuirea starii mele de sanatate este prevazuta a fi efectuata anul viitor in luna sprilie. Pot (probabil) atunci sa aduc la cunostinta comisiei ca ma simt mai bine si ca vreau sa nu mai figurez cu invaliditate pt. a putea sa ma angajez. Dar eu vreau acum. Se poate ?? Multumesc anticipat si va urez numai bine.
Re: Renuntare la pensie
Scris de: la pensie la data: 08/24/2010 1:29am
Conform art 62 aliniatul (5) din legea 19/2000 aveti dreptul sa cereti revizuirea medicala oricand constatati o imbunatatire sau o irautatire a starii dv de sanatate.
Daca prin revizuirea medicala sunteti incadrata in gradul III de invaliditate aveti avantajul ca prin recalcularea pensiei aceasta va creste usor si aveti si dreptul sa lucrati cu contract cu timp partial.
Dar atentie ca este posibil sa nu va mai incadreze in niciunul din gradele de invaliditate si atunci nu mai aveti dreptul la pensie de invaliditate.
Sfatul nostru este sa cereti revizuirea numai in momentul in care aveti posibilitatea de angajare.
Re: Renuntare la pensie
Scris de: Ileana la data: 08/24/2010 1:55am
Gen:F
Data nasterii:05.05.1956
Stagiul de cotizare:31
Alte date:
Intrebare:Buna ziua,
in primul rand vreau sa va multumesc ptru raspuns (care a venit neasteptat de repede). Pornind de la raspunsul dstra mai vreau sa va rog sa-mi spuneti si mie daca trecerea de la invaliditate de gr.2 la invaliditate de gr.3 inseamna o diminuare a pensiei de invaliditate si cu cat ? (probabil procentual). Deasemenea dreptul de a muncii, este de maximum 4 ore ??. Va multumesc.
Re: Renuntare la pensie
Scris de: la pensie la data: 08/24/2010 2:32am
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere dv. aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 05 mai 2016 la varsta standard de pensionare de 60 ani, stagiul complet de cotizare de 30 ani si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
La recalcularea pensiei de invaliditate prin trecerea la alt grad de invaliditate a pensionarilor care au un stagiu de cotizare mai mare decat stagiul complet de cotizare (in cazul dv 31 ani fata de 30 ani) pensia recalculata este mai mare indiferent de gradul de invaliditate inainte si dupa recalculare. Explicatia acestui fapt este ca prin recalculare fata de stagiul de cotizare de 31 ani care a stat la baza calculului pensiei anterioare acum se mai introduce in calcul si perioada cat ati avut pensie de invaliditate luanduse in calcul in loc de salariu pensia primita.
Conform art 94 alin (1) litera d pensionarii de invaliditate de gr III “Pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul veniturilor respective”
Deci in lege limitarile nu se fac la perioada de lucru ci la valoarea veniturilor obtinute.
Cu observatia ca invaliditatea de gr III presupune scaderea capacitatii de munca sub 50 % fara a se aprecia ce inseamna aceasta in ore.
Re: Renuntare la pensie
Scris de: Ghinea Elena la data: 08/25/2010 1:45am
Gen:f
Data nasterii:05.05.1956
Stagiul de cotizare:31 ani
Alte date:
Intrebare:Va multumesc pt raspunsul dstra care este f.bine documentat, dar pt.mine raspunsul dstra este un pic prea tehnic. Pt.ca nu vreau sa gresesc luind o decizie importanta, vreau sa va spun eu ce am inteles: trecerea de la gr.2 invaliditate la gr.3 inseamna ca ai drept de munca (la o capacitate de pina la 50%, fara a fi facuta o precizare in ore de lucru), pensia avuta pina acum (invaliditate gr.2), nu se modifica, in jos, dinpotriva, la recalculare, se adauga si perioada cit ai beneficiat de pensie de invaliditate gr.2. In concluzie, singura modificare la trecerea de la gr.2 la gr.3 este aceea ca la gr.3 de invaliditate ai drept de munca. Multumesc daca imi raspundeti si la aceasta ultima chestiune. Va urez numai bine.
Re: Renuntare la pensie
Scris de: la pensie la data: 08/25/2010 4:50am
In privinta programului de lucru in cazul pensiei de invaliditate de gr 3 repetam: legea pensiilor nu limiteaza nici venitul si nici norma zilnica dar noi suntem de parere ca la alegerea normei zilnice trebuie sa aveti in vedere starea dv de sanatate sau capacitatea de efort a dv precum solicitarea ceruta de serviciul ales.
In privinta recalcularii pensiei la modificarea gradului de invaliditate nu trebuie sa generalizati deoarece in cazul celor care au un stagiul de cotizare mai mic decat stagiul complet de cotizare calculul pensiei de invaliditate se face in mod diferit si in cazul lor de la trecerea de la gr 2 la gr 3 este posibil ca pensia de invaliditate sa scada (fara a intra in detaliile modului de calcul).
Dv avand stagiul de cotizare mai mare decat stagiul complet de cotizare care in cazul dv este de 30 ani pensia de invaliditate nu va scadea ci din contra va creste usor prin introducerea in calcul a perioadei asimilate cat ati primit pensie de invaliditate.
Re: Renuntare la pensie
Scris de: adriana la data: 02/16/2012 9:08am
Gen:
Data nasterii:28 iunie 1955
Stagiul de cotizare:37 si 6 lni
Alte date:
Intrebare:pot iesii la pensie anticipaty fara penalizare
Re: Renuntare la pensie
Scris de: la pensie la data: 02/18/2012 2:43pm
Nu ati dat genul am luat in calcul genul feminine avand in vedere numele.
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 28 iulie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 1 luna si stagiul complet de cotizare de 30 ani si 1 luna.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata cu 30,75 % daca o cereti in 28 februarie 2012.
Pensie anticipata, nediminuata puteti obtine atunci cand realizati stagiul de cotizare de 38 ani si 1 luna.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1