Subiect "Mod calcul pensie de invaliditate" Deschis de Ion Popescu la data: 10/01/2010 1:31pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Mod calcul pensie de invaliditate
Scris de: Ion Popescu la data: 10/01/2010 1:31pm
Gen: M
Data nasterii: 17.09.1950
Stagiul de cotizare: 41,6 luni
Alte date:
Intrebare: Buna seara, urmeaza sa ies la pensie pe caz de boala, insa as vrea sa stiu ce elemente se au in calcul la calcularea acesteia.
Mai exact, cum se calculeaza?
- se aplica un procentaj? daca da, care?
- la ce se aplica procentajul?
- care este perioada care se ia in considerare la calculare? ultimul an? sau nu se ia in calcul anul in curs? ultimii 3/5 ani?
Din lege, acele 0.7; 0.6 .... nu imi sunt f clare

va multumesc anticipat
Re: Mod calcul pensie de invaliditate
Scris de: la pensie la data: 10/04/2010 4:42am
Pensia de invaliditate de orice grad pentru pensionarii care la data pensionarii aveau depasit stagiul complet de cotizare (in cazul dv 35 ani) se calculeaza la fel cu pensia la limita de varsta adica pensia de invaliditate este 100 % din pensia la limita de varsta calculata la data respective asa cum explicam noi pe forum adica :
Se calculeaza un punctaj lunar prin impartirea slariului (venitului) lunar avut la salariul mediu pe economie din aceiasi perioada.
Se calculeaza un punctaj anual prin impartirea sumei punctajelor lunare din cursul unui an calendaristic la 12, indiferent cate luni sunt lucrate in acel an.
Se calculeaza un punctaj mediu al pensiei prin impartirea sumei punctajelor anuale (in cazul dv 41 ani si 6 luni) la stagiul complet de cotizare (in cazul dv 35 ani).
Se calculeaza pensia inmultind punctajul mediu al pensiei cu valoarea punctului de pensie care in present este de 732,80 lei.
Suma luata in calculul punctajului lunar este constituita din :
- Salariul tarifar (pana in anul 1992 trecut separat in carnetul de munca)
- Sporurile cu caracter permanent de care a beneficiat angajatul sub forma de % din salariul tarifar sau in suma fixa.
Printre aceste sporuri se ia in calcul si sporul de vechime care in perioada anterioara lui aprilie 1992 se calculeaza si introduce in calcul la valorile determinate asa cum explicam noi pe Forum la “Sporul de vechime”.
In aceste sporuri nu sunt incluse sumele castigate in accord sau ore suplimentare.
Sporul pentru orele de noapte se ia in calcul numai daca s-a lucrat in schimburi si sporul a fost acordat ca % din salariul de baza.
Dupa aprilie 1992 toate sporurile trebuiau incluse in salariul inscris in carnetul de munca. Daca nu au fost incluse de la aceasta data sunt luate in calcul separat pana la includetrea lor in salariu.
Toate aceste calcule sunt facute automat de programul calcul pensie de pe site-ul nostrum daca introduceti corect datele necesare.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1