Subiect "cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata" Deschis de veronica vlahopol la data: 01/27/2011 3:59pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata
Scris de: veronica vlahopol la data: 01/27/2011 3:59pm
Gen:
Data nasterii:29/09/1955
Stagiul de cotizare:24 ani si 8 luni (Romania)plus 8 ani si jumatate (Italia),cotizanti
Alte date:
Intrebare:Acesti ani lucrati pot fi cumulati pt a iesi la pensie anticipata?Cum se procedeaza cu acesti ani lucrati in tari diferite si in momentul cand se ajunge la limita de varsta?
Re: cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 02/04/2011 3:13am
Pentru stagii de cotizare in doua tari diferite din UE se calculeaza, separate, pensii diferite conform legislatiei din fiecare tara si pot fi cumulate in tara de domiciliu.
Legislatia din Romania prevede:
Stagiile cotizate in cealalta tara sunt recunoscute pentru deschiderea dreptului la pensie pentru limita de varsta .
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in 29 noiembrie 2015 la varsta standard de pensionare de 60 ani si 2 luni, cu stagiul complet de cotizare de 30 ani si 2 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
La dv nu este nevoie sa fie luat in calcul stagiul cotizat in Italia pentru deschiderea dreptului la pensie pentru limita de varsta deoarece aveti stagiul de cotizare in Romania mai mare decat stagiul minim (15 ani) care va da dreptul la aceasta pensie.
Stagiul cotizat in Italia nu se cumuleaza pentru a da dreptul la pensie anticipata partiala (la varsta de 55 ani si 2 luni si stagiul de cotizare de 30 ani si 2 luni)
Actele pentru pentru ambele pensii pot fi depuse in tara de domiciliu.
In Romania actele pot fi depuse la Casa Nationala de Pensii.
Mai multe informatii in acest caz le aflati adresandu-va Casei Nationale de Pensii (CNPAS) sau acesand site-ul CNPAS la adresa http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
“Integrare Europeana”
“Relatii europene”
Re: cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata
Scris de: mihaila litica la data: 06/19/2012 11:01am
Gen:f
Data nasterii:1955
Stagiul de cotizare:13 ani...lucrati in italia
Alte date:in romania am 35 cu contribute
Intrebare:daca ies la pensie in italia o data cu pensia din romania?...se acumuleaza pensiile sau se fac separat in fiecare tara?
Re: cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 07/05/2012 7:56am
Pentru Mihaila Litica
Daca indepliniti conditiile de iesire la pensie in ambele tari puteti depune dosarul de pensionare cu actele doveditoare pentru ambele pensii in tara de domiciliu si cele doua institutii din Romania si Italia care se ocupa cu pensionarea au sarcina ca prin colaborare sa va calculeze separat cele doua componente ale pensiei in functie de legislatia tarii respective. Ambele componente vor fi transmise in tara de domiciliu.
La fel ca in raspunsul de mai sus va indicam ca mai multe informatii in acest sens le aflati adresandu-va Casei Nationale de Pensii din Romania (CNPAS) sau accesand site-ul CNPAS la adresa:
http://www.cnpas.org/portal/ facand click pe:
“Pensionari cu domiciliul in strainatate”
“Acorduri bilaterale”
“Integrare Europeana”
“Relatii europene”
Re: cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata
Scris de: Kerezsy Anika la data: 02/10/2017 10:48am
Gen:
Data nasterii:20 09 1962
Stagiul de 15 ani Romania , 10 ani in italia! Cum e Mai convenabil pt. mine? Si. Cand voi primi pensia? Multumesc
Alte date:
Intrebare:
Re: cumularea anilor lucrati in tara plus strainatate-pensie anticipata
Scris de: la pensie la data: 02/13/2017 1:04pm
Pentru Kerezsy Anika
Nu ati precizat genul dupa nume am luat in calcul feminin.
Cei care au lucrat in doua tari din Uniunea Europeana primesc o pensie comunitara.
Pensia comunitara este compusa din doua componente calculate conform legislatiei fiecarei tari din UE si aceste componente pot fi transmise la domiciliul pensionarului.
Se iau in considerare stagiile de cotizare din cealalta tara numai din punct de vedere al stagiului de cotizare daca este necesar pentru deschiderea dreptului la pensie.
In Romania aveti urmatoarele drepuri la pensie
Conform legii pensiilor 263/2010 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie pentru limita de varsta in data de 20 ianuarie 2025 la varsta standard de pensionare de 62 ani si 4 luni, stagiul complet de cotizare de 32 ani si 10 luni si stagiul minim de cotizare de 15 ani.
Pentru aceasta pensie avand stagiul minim de cotizare in Romania nu trebuie sa faceti dovada stagiului de cotizare din Italia.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala, diminuata, daca va completati stagiul de cotizare cu 7 ani si 10 luni si realizati stagiul complet de cotizare impreuna cu stagiul de cotizare din Italia Diminuarea depinde de data la care o cereti si de stagiul de cotizare (cumulat in cele doua tari) la data depunerii dosarului .
Completarea stagiului de cotizare se poate face prin:
1 Angajarea cu contract de munca in Romania sau alta tara din UE.
2- Prin incheierea unui contract cu Casa de pensii conform legii 186/2016 si plata unei contributii pentru perioada de maxim 5 ani anterioari datei la care inncheiati contractul daca in acea perioada nu ati fost angajata.
2- Prin incheierea unui contract cu Casa de pensii conform art 6 alin (2) din legea 263/2010 pentru o perioada viitoare in care nu sunteti angajata.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1