Subiect "pensie limita varsta" Deschis de chele ion la data: 03/15/2011 12:46pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
pensie limita varsta
Scris de: chele ion la data: 03/15/2011 12:46pm
Gen:masculin
Data nasterii:luna ianuarie 1964
Stagiul de cotizare:26 de ani ca politist si cadru militar,2 ani scoala militara,2 ani lucrati in industria constructoare de masini intre anii 1980-1982 ca strungar.
Alte date:(am lucrat la frontiera toti acesti ani)
Intrebare:Dupa noua lege,pot beneficia de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei de pensionare,in acest caz pensia va fi diminuata , sau acest lucru este valabil numai pentru pensia anticipata sau anticipat partiala?
Re: pensie limita varsta
Scris de: la pensie la data: 03/16/2011 7:15am
Conform legii unitare a pensiilor 263/2010 si a anului de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei de pensionare pentru stagiu in grupele de munca, cu statut de militar, in septembrie 2021 la varsta standard de pensionare de 57 ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare de 25 ani si 4 luni si stagiul minim in specialitate (militar) de 17 ani si 8 luni.
Pentru a afla daca aveti dreptul la reducerea varstei de pensionare pentru stagiul in grupele de munca trebuie sa va interesati la unitatile unde ati lucrat. Daca beneficiate de reducere pentru stagii in grupele de munca pensia iesita din calcul nu se diminuiaza.
Aveti dreptul la pensie anticipata partiala la varsta de 52 ani si si 8 luni adica in septembrie 2016 iar diminuarea pensiei va fi de 45 % daca stagiul de cotizare total (inclusiv scoala militara si stagiul de strungar) este mai mic de 33 ani si 4 luni sau pensie anticipata (nediminuata) daca stagiul total este mai mare.
Pensionarii cu statut de militar pe langa varsta si stagiu de cotizare pot beneficia de pensie anticipata partiala sau pensie anticipata daca :
a) sunt trecute in rezerva/ au incetat raporturile de serviciu ca urmare implinirii limitei de varsta in grad prevazuta de statutul cadrelor militare/politistilor/functionarilor publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor sau ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeni apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale.
b) Sunt trecute in rezerva sau direct in retragere/ au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciu militar/ serviciu de catre comisiile de expertiza medico- militara.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1