Subiect "Pensia de invaliditate" Deschis de lapensie la data: 02/12/2010 2:29pm
Pagina curenta: 1 din 5 Mergi la pagina: 1 2 3 5
Pensia de invaliditate
Scris de: lapensie la data: 02/12/2010 2:29pm
Pensia de invaliditate

Prevederile legii pensiilor 19/2000

Au dreptul la pensie de invaliditate asiguratii care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:
a) accidentelor de munca, conform legii;
b) bolilor profesionale si tuberculozei;
c) bolilor obisnuite si accidentelor care nu au legatura cu munca.

In raport cu cerintele locului de munca si cu gradul de reducere a capacitatii de munca, invaliditatea este:
a) de gradul I, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, a capacitatii de autoservire, de autoconductie sau de orientare spatiala, invalidul necesitand ingrijire sau supraveghere permanenta din partea altei persoane;
b) de gradul II, caracterizata prin pierderea totala a capacitatii de munca, cu posibilitatea invalidului de a se autoservi, de a se autoconduce si de a se orienta spatial, fara ajutorul altei persoane;
c) de gradul III, caracterizata prin pierderea a cel putin jumatate din capacitatea de munca, invalidul putand sa presteze o activitate profesionala.

Incadrarea in unul din gradele de invaliditate se face in urma unei expertise medicale.

In cazul in care invaliditatea s-a ivit ca urmare a unui accident de munca, a unei boli profesionale, a tuberculozei, a neoplaziilor, a SIDE-I precum si a obligatiilor militare in timpul stagiului militar asiguratul poate beneficia de pensie de invaliditate indifferent de stagiul de cotizare.

Asiguratii care si-au pierdut capacitatea de munca datorita unei boli obisnuite sau a unor accidente care nu au legatura cu munca beneficiaza de pensie de invaliditate daca indeplinesc stagiul de cotizare necesar in raport cu varsta conform tabelului de mai jos.

Varsta asiguratului in momentul ivirii invaliditatii (ani) Stagiul de cotizare necesar

(ani)

sub 25 5
25 - 31 8
31 - 37 11
37 - 43 14
43 - 49 18
49 - 55 22
peste 55 25

Asiguratii care au realizat stagiul de cotizare in conditii de handicap aparut inainte de calitatea de asigurat beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat jumatate din stagiile din tabelul de mai sus.

La stabilirea pensiei de invaliditate asiguratilor li se acorda un stagiu potential.

Stagiul potential nu poate fi mai mare decat stagiul de cotizare pe care asiguratul l-ar fi putut realiza de la data ivirii invaliditatii pana la implinirea varstei standard de pensionare prevazute in anexa nr. 3.

Pe timpul stagiului potential acordat asiguratilor cu pensie de invaliditate la pensia de limita de varsta se acorda urmatorul punctaj anual:
a) 0,75 puncte pentru gradul I de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap grav;
b) 0,60 puncte pentru gradul II de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap accentuat;
c) 0,40 puncte pentru gradul III de invaliditate, respectiv pentru cei cu handicap mediu.

Pensionarii de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate au dreptul, in afara pensiei, la o indemnizatie pentru insotitor, in cuantum fix care se stabileste anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara.

Pensionarii de invaliditate sunt supusi revizuirii medicale, in functie de afectiune, la intervale de 6-12 luni, pana la implinirea varstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de casele teritoriale de pensii.
Nu sunt supusi revizuirii medicale periodice pensionarii de invaliditate care: prezinta invaliditati care afecteaza ireversibil capacitatea de munca, au implinit varstele prevazute de prezenta lege pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta sau au varsta mai mica cu pana la 5 ani fata de varsta standard de pensionare si au realizat stagiile complete de cotizare.

Pensionarii de invaliditate cu gr I si II de invaliditate nu pot cumula pensia de invaliditate cu venituri obtinute din activitate profesionala . Numai cei cu gr III de invaliditate pot cumula pensia de invaliditate cu venituri din activitate profesionala.

Cuantumul pensiei de invaliditate se calculeaza prin inmultirea punctajului acordat prin decizia pentru pensie de invaliditate cu valoarea punctului de pensie. Punctajul la pensia de invaliditate se calculeaza asemanator cu cel al pensiei la limita de varsta cu deosebire ca punctajul total pentru stagiul lucrat se imparte la numarul de ani lucrati obtinanduse o medie a punctajelor anuale pe perioada stagiului lucrat.

Avand in vedere ca la implinirea varstei pentru obtinerea pensiei pentru limita de varsta, beneficiarul pensiei de invaliditate poate opta pentru cea mai avantajoasa dintre pensii este necesar ca la depunerea cererii de obtinere a pensiei la limita de varsta sa cunoasca cu aproximatie cuantumul acesteia pentru a putea opta chiar prin acea cerere avand in vedere ca dupa emiterea deciziei nu se mai poate reveni.
Re: Pensia de invaliditate
Scris de: Ion Lazar la data: 10/13/2008 7:35am
lapensie :
Pensia de invaliditate

Prevederile legii pensiilor 19/2000
Scris de: la pensie la data: 10/13/2008 7:41am
Reveniti si formulati-va intrebarea dandu-va datele personale daca raspunsul nostru depinde de acestea
Scris de: Anda la data: 10/29/2008 10:31pm
Gen:F
Data nasterii:1954
Stagiul de cotizare:25 ani
Alte date:facultate + 9 luni pensie de invaliditate in anul 2000
Intrebare:In primul rand vreau sa va multumesc pentru raspunsurile prompte si foarte detaliate pe care le-am primit la toate intrebarile puse de mine anterior. As dori sa va intreb acum ce se intelege prin numar de ani lucrati, intilnit in paragraful de mai jos.Sunt ani care includ si anii de facultate, sau anii efectiv lucrati?Multumesc pentru raspunsul dvs. "Punctajul la pensia de invaliditate se calculeaza asemanator cu cel al pensiei la limita de varsta cu deosebire ca punctajul total pentru stagiul lucrat se imparte la numarul de ani lucrati obtinanduse o medie a punctajelor anuale pe perioada stagiului lucrat".
Scris de: la pensie la data: 10/30/2008 7:08am
Exprimarea noastra a fost facuta pentru a fi inteleasa mai usor. In realitate punctajul total se imparte la: stagiul de cotizare propriu zis (timpul efectiv lucrat) la care se adauga stagiile asimilate pentru studii universitare, stagiul militar sau pensie de invaliditate (anterioara ), in masura in care sunt consemnate in cartea de munca sau prin adeverinte, precum si sporurile de vechime pentru grupele I si II de munca.
Dupa cum vedeti cand este in detrimentul pensionarului sunt adunate toate stagiile posibile.
Scris de: Arnautu Lucia la data: 11/01/2008 3:46pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Adeverinta de spor de vechime . Pot sa solicit recalcularea pensiei de invaliditate dupa completarea dosarului de pensie cu aceasta adeverinta?
Scris de: la pensie la data: 11/01/2008 9:03pm
Nu putem sa ne pronuntam deoarece nu ati dat datele necesare analizei. Uneori este dezavantajoasa recalcularea pensiei de invaliditate. Sporul de vechime pana in aprilie 1992 a fost calculat automat indiferent daca ati prezentat sau nu adeverinta. Daca la acordarea pensiei de invaliditate nu ati avut indeplinit stagiul complet de cotizare recalcularea poate sa aiba ca rezultat scaderea pensiei.
Scris de: rodica la data: 11/25/2008 10:36am
Gen: F
Data nasterii: 06.03.1960
Stagiul de cotizare: 25+
Alte date:
Intrebare: Buna ziua, imi puteti spune va rog care ar fi suma cu care as iesi la pensie in caz de invaliditate gradul 2? In momentul de fata salariul net castigat de mine este de 1350 ron. multumesc anticipat
Scris de: la pensie la data: 11/25/2008 11:49am
Pentru Rodica
Orice fel de pensie acordata in sistemul public de pensii conform legii 19/2000 nu depinde numai de ultimul salariu ci de toate salariile avute pe intreaga perioada de 25 ani de cotizare. In concluzie nu va putem aprecia pensia.
Scris de: iasmina la data: 01/16/2009 5:21pm
Gen:m
Data nasterii:07.03.1960
Stagiul de cotizare:24
Alte date:
Intrebare:buna ziua!vreau sa va intreb ceva in legatura cu tatal meu..de 9 luni s-a descoperit ca are cancer la plamani gr3 A! Din martie 2008 este in concediu de odihna si anul acest din august o sa intre in pensie de boala! intebarea mea este..ce suma v-a avea pensia tatatui meu? se tine cont la pensia de boala de salarul(4500 Ron) pe care l-a avut inainte de a se imbolnavii?
va multumesc!
Scris de: la pensie la data: 01/16/2009 5:48pm
Pentru Iasmina
Pensia de invaliditate se calculeaza tinand cont de salariile (castigurile) realizate pe toata perioada de cotizare de 24 ani astfel:
Se calculeaza un punctaj lunar prin impartirea slariului lunar avut la salariul mediu pe economie.
Se calculeaza un punctaj anual prin impartirea sumei punctajelor lunare din cursul unui an calendaristic la 12.
Se calculeaza punctajul total prin suma punctajelor anuale pe toata perioada de cotizare.
Se calculeaza punctajul mediu al pensiei prin impartirea punctajului total la stagiul de cotizare .
Valoarea pensiei se calculeaza prin inmultirea punctajului mediu cu valoarea punctului de pensie care este scris pe pagina principala a site-ului nostru.
Scris de: Andreea la data: 01/21/2009 6:32pm
Gen:F
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Pentru un pensionar cu pensie de invaliditate grad II de 8 ani si anterior 22 de ani vechime in campul muncii, perioada pensiei de invaliditate se adauga la vechimea in munca?
Scris de: la pensie la data: 01/22/2009 7:06am
Pentru Andreea
Perioada in care se primeste pensie de invaliditate este considerata stagiu asimilat si se adauga la stagiul de cotizare in cazul recalcularii pensiei de invaliditate la modificarea gradului de invaliditate sau la calculul pensiei la limita de varsta. Acest stagiu asimilat pentru pensie de invaliditate nu se adauga la stagiul de cotizare la calculul pensiei anticipate sau anticipate pertiale.
Scris de: Iulia la data: 02/10/2009 11:24pm
Gen: F
Data nasterii: iunie 1954
Stagiul de cotizare: 28 ani
Alte date: Studii universitare 5ani; Decizie de pensionare cu gradul II de invaliditate, incepind cu martie 2009
Intrebare: Care este cuantumul orientativ al pensiei? Daca se tine cont de salariul de baza, acesta este de 1600 lei la data deciziei, la care se adauga un spor de vecime de 30%.
Scris de: la pensie la data: 02/11/2009 4:09pm
Pentru Iulia
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei dv de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta din martie 2014 la varsta standard de pensionare de 59 ani si 9 luni si stagiul complet de cotizare de 29 ani si 6 luni. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
In prezent cu ajutorul stagiului asimilat pentru studii universitare care se adauga la stagiul de cotizare realizati un stagiu total de cotizare de 33 ani si depasiti stagiul complet de cotizare.
Cuantumul (punctajul) pensiei de invaliditate se calculeaza la fel cu pensia la limita de varsta. Ea depinde de salariile(castigurile ) avute pe toata perioada de cotizare nu numai de ultimul salariu. Din aceasta cauza nu putem nici macar sa estimam cuantumul acesteia.
Scris de: gheorghe ion la data: 02/24/2009 2:19pm
Data nasterii:02.06.1955
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:Buna ziua! As dori sa stiu de cind se face plata pensiei - din momentul cind depui dosarul la casa de pensii sau de cind a iesit decizia medicala precizez ca decizia medicala a iesit din iunie 2008 (cu revizuire anuala mai 2009) iar dosarul a fost depus in noiembrie 2008.

Multumesc foarte mult! Astept raspunsul dumneavoastra!
Scris de: la pensie la data: 02/24/2009 5:54pm
Pentru Gheorghe Ion
Dreptul la pensie de invaliditate se acorda si se plateste:
-De la data incetarii platii indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca, daca cererea a fost depusa in termen de 60 zile de la data emiterii deciziei medicale de incadrare in grad de invaliditate.
-De la data depunerii cererii, in situatia in care s-a depasit termenul prevazut anterior sau in cazul in care persoana care solicita pensionarea nu mai are calitatea de asigurat.
Scris de: dorin la data: 03/03/2009 6:47pm
Data nasterii:26 03 1960
Stagiul de cotizare:29 anifara stagiul militar?
Alte date:din care14 gr 2 de munca
Intrebare:va rog sa-mi spuneti daca la pensia de invaliditate se adauga si stagiul militar ?
Scris de: elena la data: 03/03/2009 7:15pm
Gen:f
Data nasterii:6 08 1961
Stagiul de cotizare:18 ani si 6 luni din care 16 ani gr 1 de munca
Alte date:
Intrebare: am o nedumerire in ce priveste pensia pe care o am punctajul fiind in prezent de o,51760 mi se pare ca pensia este prea mica ,va rog sa ma lamuriti Mentionez ca pensia este de360 de lei va rog sa-mi spuneti in cazul cand trec din gr 3 in gr 2 pensia se mareste sau se micsoreaza ?de la data pensionarii pana in prezent am mai lucrat 3 ani acestia se adauaga la calculul pensiei in caz ca se schimba gradul?
Va multumesc
Scris de: la pensie la data: 03/03/2009 7:26pm
Pentru Dorin
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta, fara reducerea varstei pentru grupa de munca, in 26 martie 2025 la varsta standard de pensionare de 65 ani si stagiul complet de cotizare de 35 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Grupa II a fost prevazuta in legea 3/1977 in vigoare pana in 1 aprilie 2001.
Pentru stagiu de 14 ani de gr II primiti un spor de vechime de 3 ani si 6 luni care se adauga la stagiul de cotizare impreuna cu stagiul asimilat pentru stagiu militar si realizati un stagiu total de cotizare de peste 32 ani.
Dupa aprilie 2001 stagiile de gr II au fost echivalate prin Hotararea de Guvern 261/ 2001 cu grupa conditii deosebite si pentru stagiu in conditii deosebite de 14 ani beneficiati de o reducere a varstei standard de pensionare cu 3 ani, conform careia puteti iesi la pensie la limita de varsta in 26 martie 2022, daca indepliniti si conditia ca stagiul de cotizare sa depaseasca stagiul complet de cotizare de peste 35 ani. Perioada cat primiti pensie de invaliditate se considera stagiu asimilat si se adauga la stagiu de cotizare.
Stagiu asimilat pentru stagiu militar este luat in calculul pensiei de invaliditate ca stagiu si la calculul punctajului. Pe aceasta perioada se ia in calcul salariul minim pe economie.
Scris de: la pensie la data: 03/03/2009 8:12pm
Pentru Elena
Conform anexei 3 la legea 19/2000 si a datei de nastere aveti dreptul la pensie la limita de varsta in 06 august 2021 la varsta standard de pensionare de 60 ani si stagiul complet de cotizare de 30 ani. Calculul l-am facut cu programul „ Varsta de iesire la pensie” de pe site-ul nostru.
Nu avem informatiile necesare sa facem mai multe comentarii privind valoarea pensiei. Aceste informatii sunt continute in decizia de pensie de invaliditate. Acestea sunt:
-Data iesirii la pensie de invaliditate
-Stagiul necesar
-Stagiul complet de cotizare
-Stagiu potential
-Numar de puncte nerealizate
Fara avea aceste date presupunem ca in cazul dv stagiul de gr I v-a dezavantajat pentruca ati beneficiat de un spor de vechime de 8 ani care a micsorat stagiul potential si prin aceasta punctajul suplimentar pentru acest stagiu potential.
De asemeni presupunem ca pensia se va mari pentruca la punctajul realizat la pensionarea anterioara se adauga punctajele relizate pe perioada cat ati lucrat pe timpul cat ati fost pensionata la care se adauga un punctaj pentru stagiul asimilat cat ati primit pensie de invaliditate si se scad punctajele pentru eventualul stagiu potential.
Mai multe si mai clar va putem spune daca ne transmiteti datele de mai sus sau ne transmiteti decizia scanata pe adresa noastra de mail.
Deasemeni credem ca ar fi util sa intrebati la intreprinderea in care ati lucrat in gr I de munca daca acest loc de munca a fost echivalat dupa 1 aprilie 2001 cu grupa conditii deosebite sau conditii speciale.
Pagina curenta: 1 din 5 Mergi la pagina: 1 2 3 5