Subiect "Noua lege" Deschis de Ion Maria la data: 09/18/2023 1:39pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Noua lege
Scris de: Ion Maria la data: 09/18/2023 1:39pm
Gen:F
Data nasterii: Sep 1964
Stagiul de cotizare:36
Alte date:
Intrebare:1)Avand in vedere modificarile vehiculate este recomandata depunerea dosarului de pensionare anticipata în acest s-au după intrarea în vigoare a noii legi? 2) În noua lege se menține opțiunea de pensionare anticipata cu penalizare ? 3) Sa înțelegem ca stagiul complet ca baza de calcul în noua lege este de 25 anu și nu 35?
Re: Noua lege
Scris de: la pensie la data: 09/19/2023 3:13am
Noua lege a pensiilor nu exista nici macar in faza de proiect. Ceia ce se discuta la televizor se bazeaza pe prevederile legii 127/2019 care s-a dorit sa inlocuiasca actuala lege a pensiilor dar care a intrat in vigoare numai partial, la care se adauga declaratii mai mult sau mai putin avizate,
In legea 127/2019 se pastreaza optiunea de pensie anticipata, diminuata.
In cazul dv nu prezinta un avantaj sa va pensionati cu pensie anticipata partiala, diminuata, conform actualei legi a pensiilor 263/2010, pentru a beneficia de indicele de corectie. Deoarece noua lege a pensiilor va face o recalculare a tuturor pensiilor eliminand indicele de corectie, in schimb aducand alte avantaje care in cazul dv compenseaza eliminarea indicelui de corectie.
In privinta modulului de calcul a valorii pensiei se presupune ca noua lege a pensiilor va modifica formula de calcul si nu se va mai calcula un punctaj mediu impartind suma punctajelor anuale la stagiul complet de cotizare (in cazul dv 33 ani si 10 luni) ci valoarea pensiei se va calcula prin o metoda echivalenta cu impartirea la 25 ani. Aceasta metoda de calcul ar insemna majorarea pensiei dv cu cca 35 % fata de actualul mod de calcul.
Re: Noua lege
Scris de: Ion Maria la data: 10/16/2023 5:46am
Gen: F
Data nasterii: Sep 1964
Stagiul de cotizare: 36
Alte date:
Intrebare:Avand in vedere modul de calcul vehiculat pentru pensii, considerați ca este recomandabila depunerea dosarului de pensionare anticipata înainte de Ianuarie2024 s-au după ? În presa se vehiculează ca cei pensionați după 2020 sunt Dezavantajați. Este corecta aceasta afirmație ? Procentual care ar fi diferența? Dacă te pensionezi anticipat în 2023, la îndeplinirea vârstei de pensionare la limita se revine la pensia comunicată acum s-au la cea recalculata?

Multumesc anticipat.
Re: Noua lege
Scris de: la pensie la data: 10/17/2023 3:53am
Noi consideram ca nu este recomandabila pensionarea anticipata inainte de ianuarie 2024 avand in vedere prevederile, vehiculate in presa, ale noii legi a pensiilor, deoarece dupa calculele noastre majoritatea pensionarilor vor castiga la recalcularea pensiilor conform noii legi a pensiilor.
In cazul celor care s-au pensionat dupa 01 ianuarie 2020 au un singur avantaj, al aplicarii indicelui de corectie de 1,41, care se va pierde de la data intrarii in vigoare a noii legi a pensiilor, prin recalcularea tuturor pensiilor in plata.
Luand cazul dv, daca va pensionati cu pensie anticipata partiala in decembrie 2023 la varsta de 59 ani si 3 luni aveti un castig de 41 % prin aplicarea indicelui de corectie 1,41 si o diminuare a pensiei cu 16,40 % din cauza ca beneficiati de pensie anticipata partiala diminuata
Daca nu va pensionati atunci si continuati sa lucrati si va pensionati dupa intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor aveti urmatoarele avantaje :
-Micsorarea diminuarii pensiei anticipate prin cresterea stagiului de cotizare si al diminuarii numarului de luni de anticipare.
- Se iau in calculul punctajului pensiei salariile brute din perioada inainte de aprilie 2001, pentru cei care prezinta adeverinte, iar pentru cei care nu prezinta se va acorda din oficiu un anumit procent.
- Se acorda un punctaj suplimentar pentru cei care au stagii de cotizare mai mare de 25 ani.
- Se va modifica formula de calcul a valorii pensiei care in cazul dv va insemna o majorare a pensiei cu cca 35 %.
Re: Noua lege
Scris de: Ion Maria la data: 10/29/2023 4:22am
Gen: M
Data nasterii: sep 1964
Stagiul de cotizare: 38 pana în prezent
Alte date:
Intrebare:Multumesc pentru rapsunsuri . Am introdus în calcul pensie pe acest cont datele pt o persoana (M) și va rog frumos sa verificați dacă am completat corect. Exista o mare variație a punctajului anual calculat între 97-2000 și incepanad cu 2001. Sa înțeleg ca din 2001 s-a aplicat limitarea la un numa de salarii medii ? Indicele de indexare este completată corect conform legii actuale ?
Pensionarea anticipata este posibila în aceste condiții, dacă se schimba legislația?Mulțumesc foarte mult !
Re: Noua lege
Scris de: la pensie la data: 10/30/2023 3:40am
Regretam ca nu putem face o verificare corecta in lipsa unor informatii strict necesare adica :
- Programul de calcul este conceput conform prevederilor actualei legi a pensiilor 263/2010 si nu putem face referiri la modul de calcul conform noii legi a pensiilor pentruca nu cunoastem nici cand va intra in vigoare si nici ce prevederi va avea.
- Indicele de corectie este introdus corect numai in cazul in care pana la data in care aveti dreptul la pensie anticipata partiala nu intra in vigoare noua lege a pensiilor.
- In anumite perioade ati selectat codul "N". Acest simbol este destinat perioadelor lucrate in care in carnetul de munca sau in adeverinte nu este mentionat salariul realizat. In lunile in care se selecteaza simbolul "N" programul ia in calcul salariul minim pe economie.
- Din mesajele dv am inteles ca vreti sa va calculati pensie anticipata partiala. In acest caz nu trebue introdusa in calcul perioada stagiului militar.
- In perioada inainte de 01 aprilie 1992 se acorda automat un spor de vechime asa cum explicam noi pe forum la pagina de la adresa de mai jos:
http://www.lapensie.com/forum/spor-de-vechime.php
- In perioada inainte de 01 aprilie conform actualei legi a pensiilor se introduc in calcul numai salariile tarifare si sporurile cu caracter permanent cun sunt cel de vechime, cel pentru conditii de munca, cel pentru orele de noapte.
= Verificati daca in anul 1990 ati avut spor 100 in % sau in suma fixa
- Dupa 01 aprilie 2001 exista perioade in care salariul pentru care s-a platit CAS a fost limitat iar programul aplica automat limitarea.
Gasiti aceste limite pe pagina de pe site-ul nostru cu titlul "Limitarea salariului luat in calculul pensiei" acesibila de pe pagina principala a site-ului
Re: Noua lege
Scris de: Ion Maria la data: 11/02/2023 3:08am
Gen:
Data nasterii: 1964
Stagiul de cotizare: 39
Alte date: M
Intrebare: Mulțumesc pentru răspuns anticipat. Am corectata datele conform observațiilor. 1) Aș vrea sa clarific dacă pentru calcul valoare puncte totale în perioada contributivă acest model de calcul rămâne valabil. Înțeleg ca indicele de corecție nu se mai aplica în 2024.
2) dacă se depune un dosar de pensie anticipata în Iunie înainte de data de 1.09.2024 de la care ipotetic intra în vigoare noua pensie , pe ce model de calcul se va calcula pensia ? Modelul actual s-au cel conform noii legi ?
3) Conform proiectului vehiculat în aceasta săptămână, pentru cazul de mai sus este mai avantajos sa lucreze încă un an și sa se pensioneze la limita de Varsta cu 35 +5 vechime? mulțumesc
Re: Noua lege
Scris de: la pensie la data: 11/02/2023 1:08pm
Daca actuala lege a pensiilor ramane in vigoare pana la data de 01 septembrie 2024 actualele prevederi vor fi aplicate in continuare pana atunci adica :
-Se va acorda indice de corectie de 1,41 pana la intrarea in vigoare a noii legi.
-Daca se depune dosar de pensionare in luna iunie a anului 2024 inainte de intrarea in vigoare a noii legi pensia va fi calculata conform prevederilor actualei legi 263/2010
- Actuala metoda de calcul a pensiei va suferii multe modificare la intrarea in vigoare a noii legi a pensiilor.
- Evidet ca este avantajos sa lucreze in continuare pana ce realizeaza stagiul de cotizare de 40 ani si pensionarea cu pensie anticipata, nediminuata, conform legii noi a pensiilor daca prevederile din proiect se mentin.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1