Subiect "Cumul pensie cu salariu 2" Deschis de MihaelaS la data: 05/13/2024 12:16pm
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1
Cumul pensie cu salariu 2
Scris de: MihaelaS la data: 05/13/2024 12:16pm
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Daca aleg sa ies la pensie limita de varsta (63 ani) cf art 46 din legea 360 si vreau sa lucrez in continuare si sa cumulez pensia cu salariu cf art 105 din lege, cum procedez in conditiile art 61 lit p) din norme HG 181/2024?
Multumesc anticipat.
Re: Cumul pensie cu salariu 2
Scris de: MihaelaS la data: 05/13/2024 3:11pm
MihaelaS :
Gen:
Data nasterii:
Stagiul de cotizare:
Alte date:
Intrebare:
Daca aleg sa ies la pensie limita de varsta (63 ani) cf art 46 din legea 360 si vreau sa lucrez in continuare si sa cumulez pensia cu salariu cf art 105 din lege, cum procedez in conditiile art 61 lit p) din norme HG 181/2024?
Multumesc anticipat.


2. Va rog, aceeasi intrebare pt un coleg, varsta standard 65 ani. O va implini dupa 01.09.24.

Stiu ca par ca inteleg mai greu, dar nu prea pricep rostul declaratiei in cadrul dosarului lui de pensionare chiar si la pensie la limita de varsta cu art 46 alin (1) (65 ani) in conditiile in care:

Art 56 din codul muncii:
(1)Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare
sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului
individual de munca, in termen de 60 de zile calendaristice anterior implinirii condicilor de varsta standard si a
stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in
cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de
varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de
munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;

3. Daca vrea sa-si continue activitatea fara sa iasa la pensie la varsta standard (art 46), nu depune dosarul de pensionare, da o declaratie angajatorului prin care opteaza pentru continuarea executarii contractului individual de munca si cu acordul acestuia contractul de munca ramane in vigoare, sa zicem.

Cum ramane cu codul muncii, care spune ca la varsta de 65 de ani care este standard pt barbati si optionala pt femei, oricum, cu declaratie sau fara, ctr de munca inceteaza de drept?

Sau, este foarte posibil sa nu fiu eu la curent cu art. 56 din codul muncii in vigoare. Daca s-a schimbat si permite ramanerea in vigoare a ctr de munca si dupa varsta de 65 de ani si pt barbati si pt femei, imi cer scuze ca v-am rapit din timp cu intrebarile.
Re: Cumul pensie cu salariu 2
Scris de: luciana la data: 05/15/2024 3:24am
Pentru colegul dvs. care va implini 65 de ani dupa 1 sep 2024. D-lui va indeplini conditiile pentru iesirea la pensie la VARSTA STANDARD, caz in care, daca doreste sa lucreze in continuare si nu vrea sa se pensioneze, contractul de munca nu va inceta, cu conditia ca domnul sa dea acea declaratie la angajator despre care ati pus dvs. intrebarea anterioara. Obligativitatea acestei declaratii in conditiile de mai sus, eu o interpretez ca pe o modalitate mascata a statului de a interzice, asa cum bine ati remarcat, cumulul pensiei cu salariul, caci prIn aceasta declaratie declarantul isi exprima LIBER OPTIUNEA SA LUCREZE SI SE ANGAJEAZA SA NU SOLICITE PENSIONAREA.
In conditiile in care O ALTA PREVEDERE LEGALA II DA DREPTUL SA CUMULEZE PENSIA CU SALARIUL!
Astept si eu cu interes raspunsul specialistilor in legatura cu aceasta speta!
Si le multumesc pentru eforturile pe care le fac pentru a ne raspunde!
Re: Cumul pensie cu salariu 2
Scris de: la pensie la data: 05/16/2024 2:38am
Intrebarile dv sunt legitime.
Prevederea posibilitatii de a continua activitatea pe acelasi contract de munca fara sa se ceara pensionarea la varsta standard de pensionare a fost prevazuta si in actuala lege pentru femei.
Aceasta posibilitate a avut scopul de a prelungi activitatea celor care doresc si a face economie la fondul de pensii, insa aceasta aducea un avantaj si pentru angajata pentruca prelungea valabilitatea contractului de munca pana la varsta de 65 ani fara a fi necesar acordul angajatorului si fara sa dea posibilitatea angajatorului sa declare incetarea de drept a contractului de munca la varsta standard de pensionare fara alte motive decat varsta.
Insa aceasta prevedere a fost prevazuta si in Codul muncii.
Noua lege a pensiilor prevede ca si barbatii sa aiba aceasta posibilitate, evident cu acelasi scop dar limiteaza avantajele angajatului prin faptul ca prevede ca la aceasta prelungirea activitatii cere acordul anual al angajatorului pentru ca de aceasta prevedere sa nu beneficieze si angajatii indezirabili.
In ceiace priveste adeverinta care se cere la depunerea dosarului de pensionare, in aceasta privinta, este o masura birocratica ce complica munca angajatului pentru a usura munca functionarului de la casa de pensii care altfel ar fi trebuit sa urmareasca daca cei care au cerut prelungirea activitatii au cerut si pensie.
Pagina curenta: 1 din 1 Mergi la pagina: 1