Pensia anticipata

Prevederile legii pensiilor 19/2000

Vezi aici Prevederile legii pensiilor 263/2010
 

Pensia anticipata se acorda asiguratilor care au depasit stagiul complet de cotizare cu cel putin 10 ani si pot solicita pensia anticipata cu cel mult 5 ani inaintea varstei standard de pensionare calculata in functie de data de nastere conform anexei 3 la legea actuala a pensiilor 19/2000.

Anticiparea de 5 ani nu poate fi cumulate cu alte reduceri ale varstei de pensionare. La stabilirea stagiului de cotizare pentru acordarea pensiei anticipate nu se au in vedere perioadele asimilate prevazute pentru studii superioare, stagiu militar, perioada cand asiguratul a beneficiat de pensie de invaliditate si stagiile lucrate in alt sistem de pensii (ex. militar).

Calculul punctajului pentru pensia anticipata se face la fel cu cel pentru pensia pentru limita de varsta cu diferenta ca nu se iau in calcul punctajele realizate in perioadele asimilate enumerate mai sus. In perioada de pensie anticipata pensionarul nu poate cumula pensia cu venituri din o activitate profesionala pentru care este obligat sa plateasca CAS (contributie pentru pensie). La realizarea varstei de pensionare pentru pensie la limita de varsta pensia anticipata se transforma la cerere in pensie la limita de varsta si se modifica prin adaugarea punctajelor din perioadele asimilate.

Prin legea 273/2009 se stabileste ca incepand din 1 ianuarie 2011 trecerea de la pensie anticipata la pensia la limita de varsta, cand pensionarul are acest drept, sa se faca automat fara cerere.